POPIS
Meruňkový džem s chilli a levandulí od výrobce My Chilli je vyroben z farmářských moravských surovin Základem tohoto džemu jsou samozřejmě meruňky, nevšednost mu však dodává příchuť levandule Džem je navíc mírně pikantní díky sušeným chilli papričkám odrůdy Naga Bhut Jolokia, což je jedna z nejpálivějších chilli papriček světa
Vyzkoušejte tento pikantní džem s palačinkami nebo v jiných dezertech Skvěle se hodí například k vanilkové zmrzlině
SPECIFIKACE
Složení: meruňky 58 %, cukr, výluh z levandule 4,8 %, citronová šťáva, pektin, sušené chilli papričky Naga Bhut Jolokia
Stupeň pálivosti:
Hmotnost: 260 g
Země původu: Česká republika
Vhodné k: palačinkám, do dezertů, k vanilkové zmrzlině
PRAKTICKÉ RADY
Spotřebujte před datem uvedeným na obale Spotřebujte před datem uvedeným na obale Skladujte v temnu při teplotě 4 až 25 °C Po otevření skladujte při teplotě do 10 °C a spotřebujte do 4 týdnů
PALAČINKY S MERUŇKOVÝM DŽEMEM
Ingredience1 špetka soli, 40 g cukru moučka + na posypání, 1/2 l mléka, 2 vejce, 200 g polohrubé mouky, meruňkový džem, pár čerstvých jahod, šlehačka nebo zakysaná smetana k podávání (volitelné)
Postup1 Ingredience smíchejte v míse dohromady, ideální je použít ruční šlehač a těsto vyšlehat2 Na trošce oleje smažte tenké palačinky3 Hotové palačinky potřete meruňkovým džemem, přehněte nebo zatočte a posypte moučkovým cukremPodávejte s čerstvými jahodami a šlehačkou nebo zakysanou smetanouZdroj receptu: https://receptyvarenicz/klasicke-sladke-palacinky/
RECEPT NA DOMÁCÍ VANILKOVOU ZMRZLINU S KOUSKY ČOKOLÁDY
Ingredience200 g cukru moučka, 250 ml smetany ke šlehání, 45 ml mléka, 1 vanilkový lusk, 1 vanilkový cukr, 7 žloutků, 2 - 3 lžíce strouhané čokolády
Postup:1 Žloutky utřete s oběma cukry do světlé pěny
2 Vanilkovou dužinu povařte v mléce a smíchejte se smetanou
3 Pak vše přeceďte do žloutkové pěny a za stálého míchání povařte do zhoustnutí
4 Vychladlou směs můžete smíchat se strouhanou čokoládou a v misce vložte do mrazáku asi na 2 hodiny
Podávejte s čerstvým ovocem a domácí šlehačkou Nebo vyzkoušejte kombinaci s meruňkovým džemem s chilli a levandulí
Zdroj receptu a obrázku k receptu: https://wwwzenacz/volny-cas/recepty-na-domaci-zmrzlinu-jde-to-i-bez-zmrzlinovace/r~i:article:785158/
NAGA BHUT JOLOKIA
Chilli paprička odrůdy Naga Bhut Jolokia dosahuje extrémní pálivosti 1 041 427 SHU (Scovilleho jednotek pálivosti) Tato chilli paprička byla od roku 2007 byla uvedena v Guinnessově knize rekordů jako nejpálivější chilli paprička světa Než ji předběhla paprička Trinidad Scorpion Moruga, Carolina Reaper s 2 200 000 SHU a Dragon´s Breath s neuvěřitelnými 2 480 000 SHU Naga Bhut Jolokia vznikla křížením chilli papriček druhu Chinense a Frutescens Pochází z Indie, ale pěstuje se i na Srí Lance (zde je známá pod názvem Nai Mirris - Cobra chilli)
Zajímavostí je, že si ji domorodci ze severovýchodní Indie rozmazávají na ploty nebo ji používají jako dýmovnici na ochranu proti divokým slonům Využívá se v pepřových sprejích a v…