POPIS
Stolní sójová omáčka tradiční značky Kikkoman je nedílnou součástí při servírování sushi a přípravě asijských pokrmů Značka Kikkoman je vůbec nejprodávanější po celém světě Tato sojová omáčka má příjemné kořenité aroma a jemnou chuť Tato sójová omáčka se vyznačuje sníženým obsahem soli
SPECIFIKACE
Složení: voda, sójové boby (17 %), pšenice
Alergeny: Obsahuje sóju
Objem: 150 ml
Země původu: Japonsko
Určení: k přímé spotřebě, na dochucování omáček, polévek, na přípravu marinád
NUTRIČNÍ A ENERGETICKÉ HODNOTY
(Údaje pro 100 ml)
Kalorie: 450 kJ / 107 kcal
Tuky: 0 g z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 6,9 g z toho cukry: 3,9 g
Bílkoviny: 9,7 g
Soli: 9,1 g
PRAKTICKÉ RADY
Spotřebujte před datem uvedeným na obale
SÓJOVÁ OMÁČKA, POUŽITÍ A JEJÍ VLIV NA ZDRAVÍ
Sójová omáčka je tmavě hnědá omáčka, která má slanou chuť Používá se na dochucování zejména asijských pokrmů a při servírování sushi Vyrábí se ze sójových bobů, které jsou fermentovány (kvašeny) pomocí speciální ušlechtilé plísně Sójová omáčka obsahuje velké množství antioxidantů, a proto pomáhá při prevence proti kardiovaskulárním chorobám Zdraví prospěšné jsou ale pouze kvalitní sójové omáčky
Se sójovou omáčkou byste to neměli přehánět, protože je velmi slaná a mohla by přebít chuť ostatních ingrediencí Navíc doporučujeme solit až po ochutnání, může se totiž stát, že díky sójové omáčce, již nemusíte pokrm dosolovat A bez ochutnání byste snadno mohli jídlo přesolit
Sójová omáčka značky Kikkoman je vyrobená v Japonsku tradiční metodou ze 4 čistých složek: sóji, pšenice, vody a soli Takto originální sójová omáčka má jemnou chuť a příjemně kořeněnou vůni Podává se k sushi a používá se při přípravě různých asijských pokrmů Ochucují se s ní například polévky, ryby, používá se do marinád na maso nebo při přípravě salátů
PRUDCE PEČENÝ TUŇÁK TERIYAKI NA POMERANČOVÉM SALÁTKU
Ingredience
300 g čerstvého tuňáka, 4 - 5 lžic sójové omáčky Kikkoman, 1 lžíce medu, 1 lžička zázvoru, 2 pomeranče, 1 svazek koriandru, 2 chilli papričky
Postup
1 V misce rozmíchejte sójovou omáčku, med a nasekaný zázvor
2 Tuňáka vložte spolu s marinádou do mikrotenového sáčku, vymačkete vzduch, zauzlujte a dejte na 1 hodinu uležet do lednice
3 Z pomerančů odkrájejte kůru (odstraňte i bílou část, která je hořká) a nakrájejte na tenké plátky, které rozložte na velký talíř Pomeranče posypte pokrájenou chilli papričkou a nasekaným koriandrem
4 Tuňáka vyjměte z marinády a lehce ho osušte v utěrce (odstraňte kousky zázvoru, které by se vám při smažení rychle spálili)
5 Pořádně rozpalte grilovací pánev a tuňáka v celku postupně opečte ze všech stran Důležité je, aby okraje byly pěkně opečené, ale uvnitř ryba zůstala růžová
6 Tuňáka nakrájejte na tenké plátky a dejte je na připravený salát z pomerančů
SÓJOVO-ČESNEKOVÁ MARINÁDA NA PORTERHOUSE STEAK
Ingredience
1/2 hrnku sójové omáčky, 8 prolisovaných stroužků česneku, 1/4 hrnku olivového oleje, 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře, 2 porterhouse steaky (každý široký cca 3 cm, celková hmotnost masa cca 1,3 kg)
Postup:
1 Prošlehejte sójovou omáčku, česnek, olivový olej a černý pepř v malé misce
2 Zhruba 3/4 marinády vlijte do vysokého plechu, pekáče nebo do pánve vhodné do trouby Zbytek marinády…